Csatlakozzon webáruházunkhoz a Facebookon!

Kövesse áruházunkat a Twitteren! Kérdése van termékeinkkel kapcsolatban? Küldjön üzenetet! Tegye az oldalt a kedvencek közé!
Termék kategóriák
 Translate this page to:

Gyártók

»  Altrix
»  Gepida
»  GT Bicycles
»  Hello Kitty
»  Kawasaki
»  Koliken
»  Kross
»  Neuzer
»  Peruzzo
»  Schwinn-Csepel
»  Tacx
»  Thule
»  Tioga
»  Uvex

Katalógusok


Neuzer katalógus 2016Bemmex katalógus 2013Gepida katalógus 2011Gepida Pedelec katalógus 2011GT katalógus 2011Neuzer katalógus 2011Schwinn-Csepel katalógus 2011Koliken katalógus 2010Velostar alkatrészkatalógus 2010

Keresési felhő

A Cruiser kerékpárok története

Hozzáadva: 2012.07.10

A Cruiser kerékpárok története

 A Cruiser kerékpárok története

 

A Cruiser kerékpárok az Egyesült Államokból indultak világ körüli hódító útjukra az 1930-as években. A Cruiser kerékpár jelentése: „cirkáló”, ami kifejezi honnan indult és milyen célból készült ez a kerékpártípus a ’30-as években. A kezdeti Cruiser biciklik sajátossága volt már abban az időben az acél váz, a ballonos gumi és az egyszerű hajtásrendszer, egy sebességgel, kontrafékkel.

 

Az amerikai Schwinn fejlesztette ki az első Cruiser kerékpárt. A cég alapítója 1895-ben a német származású gépészmérnök Schwinn Ignaz volt. A cég hamar fejlődésnek indult és a 20. század meghatározó amerikai kerékpár gyártójává nőtte ki magát.

A cég a Cruiser kerékpárt épp a nagy gazdasági világválság idején dobta piacra, amikor az emberek többségének nagyon kevés pénze volt és a kerékpárokra úgy tekintettek, mint luxuscikkekre. Ezt a piaci helyzetet jól mérte fel a német mérnök, és a Cruiser, a maga egyszerűségével, terhelhetőségével, tartósságával hamar elterjedt a piacon. E kerékpárok tartósságuk révén, több generáción keresztül öröklődtek a családokban. Abban az időben sokan szerettek volna motorkerékpárral járni, de kevesen engedhették meg maguknak, így egy olyan kerékpár megjelenése, mint a Cruiser, ami hasonlított a kor motorkerékpárjaira - csak épp nem volt benne robbanómotor -, hamar kedvelt termék lett az amerikai vásárlók körében.

A többi kerékpárgyártó látván a hirtelen jött sikert, az első Cruiserek megjelenését követő két éven belül előálltak saját fejlesztésű termékeikkel. Ma már elmondható, hogy egy valamit is magára adó kerékpárgyártónak, legalább egy Cruiser kerékpár megtalálható a repertoárjában.

 

De haladjunk szép sorjában. Az ’50-es évek volt a csúcspontja az akkori Cruiser értékesítésnek. Ekkor már megjelentek olyan variációi a Cruiser kerékpároknak, amik például mesefigurát, vagy cowboy stílust képviseltek. A felhozatalnak csak a képzelet szabhatott határt. Az elterjedésükben nagy szerepet játszott, hogy a Cruiser kerékpárok kedvelt típusok lettek a kerékpáros kézbesítők és futárok körében is, főleg tartósságuk miatt. Az volt a minimum, hogy az újságkihordó fiúnak Cruisere legyen…

 

A’60-as években aztán véget ért a csoda, megjelentek az angol import kerékpárok, amik jóval könnyebbek voltak, többek között háromsebességes agyváltóval és keskenyebb gumival szerelték őket. Az akkori Cruiserek ekkor már elavult konstrukcióknak számítottak, a világháborúk szörnyű emlékeit lassan maguk mögött hagyó emberek vágytak az újra, a technikai fejlődésre a kerékpárok terén is.

 

A Cruiserek ’76-ban kezdtek ismét kissé népszerűbbek lenni, amikor is egy Larry McNeely nevű ember kitalálta a Bech Cruisert, azaz a strandcirkálót. Az amerikai tengerpartokon indult újabb világhódító útjára a Cruiser, amit először a helyi szörfösök fedeztek fel maguknak és vált körükben kedvelté. A hetvenes évek közepén aztán egy lelkes kis csoport Kaliforniában, kezelésbe vett néhány régi Cruisert. Az Ő hobbyjuk a hegyi kerékpározás volt, ám az akkori kerékpárokkal akadt némi gond. A hegyről lefelé közlekedve az éles kövek rendre kivágták a kerékpárok gumiját, a gyenge vázak, amik közúti közlekedésre voltak kitalálva, eldeformálódtak. Így elővették a régi Cruisereket, lecsupaszították őket, levették a sárvédőket, majd többsebességes agyakkal szerelték fel a kerékpárokat. Adott lett egy masszív váz, egy erős, ballonos strapabíró gumi, egy könnyű kerékpár. Kis átalakítás és kész a mai kor Mountain Bike (MTB) kerékpárjainak elődje.

 

Így tehát elmondható, hogy a Cruiser kerékpárok megjelenése nem csupán egy új stílust teremtett a kerékpározás történetében, hanem egy új kerékpártípus megjelenésében is alapul szolgált.

 

A mai korban a Cruiser kerékpárok egybeforrtak a stílus, a kényelem, a magával ragadó, össze nem téveszthető forma, a tartósság és a megfizethetőség fogalmaival. 1990-től a Cruiser kerékpárok ismét meghódították a világot eme erényeik révén. A mai Cruiser kerékpárok már egyaránt használhatóak városi, elővárosi közlekedésre úgy, mint könnyű terepre. Igaz ma már a kor igényeinek megfelelően találkozunk alaposan felszerelt (több sebességes váltó, csomagtartó, világítás, kosár, stb) Cruiserekkel, de az eredeti Cruiserek jellemzője mái napig megtalálható rajtuk: a letisztult sárvédő, a nagy, rugós kényelmes nyereg, a használat közbeni egyenes testhelyzet és a semmivel össze nem hasonlítható kényelem, illetve az alacsony súlypont miatti könnyű manőverezhetőség.

 

Ezért ha egy hosszú ideig használható, tartós és kényelmes kerékpárra vágyik, a választáskor mindenképen gondoljon a Cruiser kerékpárokra is, de a legjobb döntést talán akkor hozhatja meg, ha előbb kipróbál egyet.

 

A FullBike kerékpár webáruház kínálatában megtalálhatóak a Neuzer Cruiser, Schwinn-Csepel Cruiser és a Koliken  Cruiser kerékpárok.

 

Ha a döntésben úgy érzi, segítségre lenne szüksége, vagy csupán néhány kérdésre szeretne választ kapni, a FullBike csapatára mindig számíthat!

 

FullBike Webshop


Ajánlja ezt az cikket másoknak is!
E-mail cím:  
Vissza 
 

Hozzászólás a cikkhez/hírhez

Szóljon hozzá!
Írjon néhány sort a cikkel kapcsolatban, ossza meg másokkal véleményét. 
Figyelem: a hozzászólásokat moderáljuk, a mások számára sértő, vulgáris tartalmat töröljük.

Az Ön neve:  
Hozzászólás:

Ellenörző kód:

Ide írja a fenti képen látható szavakat:

   Másik képet kérek.
A Cruiser kerékpárok története - FullBike kerékpár webshop - kerékpár webáruház | Neuzer, Schwinn-Csepel, Gepida, Giant, GT, Koliken, Kellys felnőtt, gyerek és elektromos kerékpárok, kerékpár felszerelés, alkatrész.
Ingyenes házhozszállítás az ország egész területén. Fullbike - Neuzer hivatalos képviselet. Kerékpár kis- és nagykereskedés. Kérdése van termékünkkel kapcsolatban? Írja meg! Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön akcióinkról, újdonságainkról! Itt megtalálja a kerékpár vázméreteket. Kerékpáros kresz

Tudnivalók

» A kerékpár felépítése, geometriája és legfontosabb alkatrészei
» Cookie tájékoztató
» Adatkezelési tájékoztató
» Kerékpártípusok
» Kerékpár vázméret meghatározása

Amennyiben nagy tételben szeretne vásárolni, kérjen ajánlatot itt!

Legkedveltebb termékek

Az alábbi listában a ki­válasz­tott kategória legnépszerűbb termékeit találhat­ja.
01.FullBike Cruiser City Beach Plus 26" női cruiser kerékpár
02.Schwinn-Csepel Budapest A 26" női city kerékpár
03.FullBike MTB City 26" női MTB kerékpár
04.FullBike Balaton Eco 28" női city kerékpár
05.FullBike Balaton Eco 26" női city kerékpár
06.Neuzer Balaton Premium 26" női city kerékpár
07.Schwinn-Csepel Budapest A 28" női city kerékpár
08.FullBike Cruiser City Beach Eco 26" női cruiser kerékpár
09.FullBike MTB FS N-Tech 24" gyerek MTB kerékpár
10.Neuzer Cindy City 24" lány kerékpár