WordPress

Szemantikus Személyes Publikációs Platform

Mindenek előtt

Üdvözöllek. A WordPress egy különleges projekt a számomra. Minden fejlesztő és közreműködő valami egyedit ad hozzá a keverékhez, és végül ebből valami olyan csodát alkotunk, amire büszke vagyok, hogy a része lehetek. Sok ezer munka óra került már bele, és elkötelezettek vagyunk, hogy ezt jobbá tegyük nap, mint nap. Köszönöm, hogy mostantól a te világodnak is a részét képezi.

— Matt Mullenweg

Telepítés: A híres 5 perces telepítő

 1. Tömörítsd ki a csomagot egy üres könyvtárba.
 2. Nyissuk meg wp-admin/install.php a kedvenc böngészőnkben. Ez az oldal végig fog kalauzolni minket a wp-config.php fájlhoz szükséges adatbázis beállításain.
  1. Ha valamilyen okból ez nem működik, aggodalomra semmi ok, nem működik minden tárhely szolgáltatónál. Nyissuk meg a wp-config-sample.php nevű fájlt a kedvenc szerkesztőnkkel, mint a WordPad, PSPaddal vagy hasonlóval, és töltsd ki az adatbázissal kapcsolatos részeket.
  2. Mentssük el a fájlt, wp-config.php néven és tültsük fel a tárhelyünkre.
  3. Nyisd meg a /wp-admin/install.php fájlt a böngésződben.
 3. Amit a beállítások elkészültek, a telepítő beállítja azokat az adatbázis táblákat, amire szüksége lesz a blogodnak. Ha bármilyen hibát tapasztalunk, mégegyszer ellenőrizzük le a wp-config.php fájlt, és próbáljuk meg újra. Ha megint nem sikerül, látogassunk el Fórumra és adjunk meg annyi technikai adatot a telepítéssel kapcsolatban, amennyit csak össze lehet gyűjteni. Minél több technikai információ áll rendelkezésre, annál könnyebb a közösségünk tagjainak megtalálni a hibát a telepítésben.
 4. Ha nem adtunk meg jelszót, akkor automatikusan generálódik egy a számunka. Ha nem adtunk meg felhasználónevet, akkor ez admin lesz.
 5. A telepítő ezután a bejelentkeztő oldalra fog vinni. Lépj be az admin felhasználó névvel és a jelszóval, amit a telepítés közben generált. Ezután kattints a 'Profil' linkre a jelszó megváltoztatásához.

Frissítés

Automatikus frissítés használata

 1. Nyissuk meg a wp-admin/update-core.php a böngészőnkben és kövessük az instrukciókat.
 2. Több lépést szerettél volna? Pedig, csak ennyi!

Kézi frissítés használata

 1. Frissítés előtt, győződj meg róla, hogy minden olyan állományodról készítettél biztonsági mentést, amit módosítottál, mint pl. index.php.
 2. Töröld a régi WP fájlokat, de mentsd el azokat amiket módosítottál.
 3. Töltsd fel az új fájlokat.
 4. Nyisd meg a böngésződdel a /wp-admin/upgrade.php szkriptet.
 5. Többet szerettél volt? Ennyi volt!

Költözés más rendszerekről

WordPress képes számos rendszerből importálásra. Először fel kell telepítenünk egy WordPress-t, és beállítani a fent leírtak szerint, majd használjuk az importáló eszközöket.

Rendszer követelmények

Ajánlások

Online források

Ha bármilyen kérdésed merül fel, amire ebben a dokumentumban nem talátál választ, kérlek látogasd meg a WordPress számtalan online elérhető forrását:

WordPress Magyarország
A magyar WordPress közösség információs, és támogató oldala.
WordPress magyar nyelvű dokumentáció
A magyar nyelvű leírások és útmutatók.
Magyar WordPress Közösség
Kérdések, válaszok, témák, segítség, és minden ilyesmi.
Magyar WordPress Súgó
Leírások és magyarázatok
A WordPress Codex
A Codex a WordPress enciklopédiája, mindenről ami vele kapcsolatos. Ez a legátfogóbb angol nyevű információs forrás.
Fejlesztői blog
Itt megtalálod a legutóbbi frissítéseket és a WordPressel kapcsolatos híreket. Tedd könyvjelzők közé, és látogasd gyarkran.
WordPress Planet
A WordPress Planet egy hír gyűjtő oldal, ahol megjelenik minden információ a WordPressel kapcsolatos blogokból, az egész világról.
WordPress Support Forum
Ha már mindent átnéztél, és nem találod a választ, látogass el az nemzetközi támogató fórumra, ami nagyon aktív, és hatalmas közösség áll mögötte, akik készen állnak segíteni. Ahhoz, hogy segíteni tudjanak neked használj beszédes leírást a címben és fejtsd ki a kérdésed olyan részletesen ahogyan csak lehetséges.
WordPress IRC Csatorna
Végül, van egy online csevegő csatornánk, ami a WordPress-t használó emberek közötti beszélgetések és a segítség nyújtás helye. A fenti wiki oldal, a megfeleső helyre fog vinni téged. (irc.freenode.net #wordpress)

Zárszó

Oszd meg a szeretetet

WordPress-nek nincs sok száz milliós marketing kampánya, nem szponzorálják hírességek, de van valami, ami ennél sokkal jobb lehet: Te. Ha örömöd leled abban, hogy a WordPress-t használod, beszélj a barátaidnak róla. Segíts olyanoknak a beállításban, akik kevésbé értenek hozzá, vagy írj egy áttekintő cikket a WordPressről és küld el valamilyen médium szerkesztőjének.

WordPress a hivatalos folytatása a b2/cafélog-nak, amit eredetileg Michel V készített. A munkát a WordPress fejlesztők folytatták. Ha szeretnéd támogatni a WordPress-t, kérlek fontold meg az adományozást.

Szerzői jogok

WordPress GPL licenszeléssel jelent meg (nézd meg a licenc.txt-t).