A Cruiser kerékpárok az Egyesült Államokból indultak világ körüli hódító útjukra az 1930-as években. A Cruiser kerékpár jelentése: „cirkáló”, ami kifejezi honnan indult és milyen célból készült ez a kerékpártípus a ’30-as években. A kezdeti Cruiser biciklik sajátossága volt már abban az időben az acél váz, a ballonos gumi és az egyszerű hajtásrendszer, egy sebességgel, kontrafékkel.

Az amerikai Schwinn fejlesztette ki az első Cruiser kerékpárt. A cég alapítója 1895-ben a német származású gépészmérnök Schwinn Ignaz volt. A cég hamar fejlődésnek indult és a 20. század meghatározó amerikai kerékpár gyártójává nőtte ki magát.

A cég a Cruiser kerékpárt épp a nagy gazdasági világválság idején dobta piacra, amikor az emberek többségének nagyon kevés pénze volt és a kerékpárokra úgy tekintettek, mint luxuscikkekre. Ezt a piaci helyzetet jól mérte fel a német mérnök, és a Cruiser, a maga egyszerűségével, terhelhetőségével, tartósságával hamar elterjedt a piacon. E kerékpárok tartósságuk révén, több generáción keresztül öröklődtek a családokban. Abban az időben sokan szerettek volna motorkerékpárral járni, de kevesen engedhették meg maguknak, így egy olyan kerékpár megjelenése, mint a Cruiser, ami hasonlított a kor motorkerékpárjaira – csak épp nem volt benne robbanómotor -, hamar kedvelt termék lett az amerikai vásárlók körében.

A többi kerékpárgyártó látván a hirtelen jött sikert, az első Cruiserek megjelenését követő két éven belül előálltak saját fejlesztésű termékeikkel. Ma már elmondható, hogy egy valamit is magára adó kerékpárgyártónak, legalább egy Cruiser kerékpár megtalálható a repertoárjában.

De haladjunk szép sorjában. Az ’50-es évek volt a csúcspontja az akkori Cruiser értékesítésnek. Ekkor már megjelentek olyan variációi a Cruiser kerékpároknak, amik például mesefigurát, vagy cowboy stílust képviseltek. A felhozatalnak csak a képzelet szabhatott határt. Az elterjedésükben nagy szerepet játszott, hogy a Cruiser kerékpárok kedvelt típusok lettek a kerékpáros kézbesítők és futárok körében is, főleg tartósságuk miatt. Az volt a minimum, hogy az újságkihordó fiúnak Cruisere legyen…

A’60-as években aztán véget ért a csoda, megjelentek az angol import kerékpárok, amik jóval könnyebbek voltak, többek között háromsebességes agyváltóval és keskenyebb gumival szerelték őket. Az akkori Cruiserek ekkor már elavult konstrukcióknak számítottak, a világháborúk szörnyű emlékeit lassan maguk mögött hagyó emberek vágytak az újra, a technikai fejlődésre a kerékpárok terén is.

A Cruiserek ’76-ban kezdtek ismét kissé népszerűbbek lenni, amikor is egy Larry McNeely nevű ember kitalálta a Bech Cruisert, azaz a strandcirkálót. Az amerikai tengerpartokon indult újabb világhódító útjára a Cruiser, amit először a helyi szörfösök fedeztek fel maguknak és vált körükben kedvelté. A hetvenes évek közepén aztán egy lelkes kis csoport Kaliforniában, kezelésbe vett néhány régi Cruisert. Az Ő hobbyjuk a hegyi kerékpározás volt, ám az akkori kerékpárokkal akadt némi gond. A hegyről lefelé közlekedve az éles kövek rendre kivágták a kerékpárok gumiját, a gyenge vázak, amik közúti közlekedésre voltak kitalálva, eldeformálódtak. Így elővették a régi Cruisereket, lecsupaszították őket, levették a sárvédőket, majd többsebességes agyakkal szerelték fel a kerékpárokat. Adott lett egy masszív váz, egy erős, ballonos strapabíró gumi, egy könnyű kerékpár. Kis átalakítás és kész a mai kor Mountain Bike (MTB) kerékpárjainak elődje.

Így tehát elmondható, hogy a Cruiser kerékpárok megjelenése nem csupán egy új stílust teremtett a kerékpározás történetében, hanem egy új kerékpártípus megjelenésében is alapul szolgált.

A mai korban a Cruiser kerékpárok egybeforrtak a stílus, a kényelem, a magával ragadó, össze nem téveszthető forma, a tartósság és a megfizethetőség fogalmaival. 1990-től a Cruiser kerékpárok ismét meghódították a világot eme erényeik révén. A mai Cruiser kerékpárok már egyaránt használhatóak városi, elővárosi közlekedésre úgy, mint könnyű terepre. Igaz ma már a kor igényeinek megfelelően találkozunk alaposan felszerelt (több sebességes váltó, csomagtartó, világítás, kosár, stb) Cruiserekkel, de az eredeti Cruiserek jellemzője mái napig megtalálható rajtuk: a letisztult sárvédő, a nagy, rugós kényelmes nyereg, a használat közbeni egyenes testhelyzet és a semmivel össze nem hasonlítható kényelem, illetve az alacsony súlypont miatti könnyű manőverezhetőség.

Ezért ha egy hosszú ideig használható, tartós és kényelmes kerékpárra vágyik, a választáskor mindenképen gondoljon a Cruiser kerékpárokra is, de a legjobb döntést talán akkor hozhatja meg, ha előbb kipróbál egyet.

A FullBike kerékpár webáruház kínálatában megtalálhatóak a Neuzer Cruiser, Schwinn-Csepel Cruiser és a Koliken Cruiser kerékpárok.

Ha a döntésben úgy érzi, segítségre lenne szüksége, vagy csupán néhány kérdésre szeretne választ kapni, a FullBike csapatára mindig számíthat!

Kosár tartalma
  • A kosár üres